Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τι είναι το SEO;

seo search seofen


Τι είναι η προώθηση SEO;

Search Engine Optimization στα Ελληνικά μεταφράζεται ως Προώθηση Ιστοσελίδων ή Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων και σημαίνει ένα σύνολο ενεργειών που γίνονται από κάποιον ειδικό με σκοπό την εμφάνιση ενός σαιτ στα πρώτα αποτελέσματα στην αναζήτηση συγκεκριμένων λέξεων κλειδιών. Η χρήση του SEO είναι το ποιο αποτελεσματικό εργαλείο για την σωστή προώθηση ενός σαιτ η blog.

Έννοιες και αρχές SEO

Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια ιστοσελίδα και να μπορεί να προσελκύει επισκέπτες μετατρέποντας τους σε πελάτες πρέπει να βρίσκεται εύκολα. Πρέπει να είναι:

  • αναγνωρίσιμη (brand name)
  • να έχει κύρος (authority)
  • να εμπνέει εμπιστοσύνη στους αναγνώστες της (trustworthy)
  • να είναι φιλική στην χρήση της. (simple)
Οι άνθρωποι ψάχνουν στο Ίντερνετ για το οτιδήποτε, χρησιμοποιώντας στην Ελλάδα κατά κανόνα την μηχανή της google, και επιλέγουν να κάνουν κλικ στα πρώτα 5 αποτελέσματα για την λέξη κλειδί που αναζητούν. Αν λοιπόν το επαγγελματικό σαιτ σας δεν εμφανίζεται σε αυτά τα πρώτα 5 αποτελέσματα οι πιθανότητες που έχετε κάποιος να σας βρει μικραίνουν. Ιστοσελίδες που βρίσκονται εκτός των πρώτον είκοσι αποτελεσμάτων έχουν σχεδόν μηδενική πιθανότητα να προσελκύσουν "οργανικούς" επισκέπτες.

Για να μπορεί ένα σαιτ να εμφανίζεται στης πρώτες θέσεις την google.gr πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις ποιότητας περιεχομένου, εισερχόμενων συνδέσμων, δομής κτλ.

Τι είδη προώθησης SEO υπάρχουν;

Υπάρχουν δυο είδη προώθησης ιστοσελίδων και αυτά καθορίζονται από το γεγονός που ακριβώς γίνονται οι ανάλογες εργασίες:

  • On-page SEO
  • Στην εσωτερική προώθηση SEO ο ειδικός δουλεύει μέσα στο σαιτ, διαμορφώνοντας την σωστή δομή και το περιεχόμενο του.
  • Off-page SEO
  • Όταν κάνει εξωτερικό SEO τότε η κύρια εργασία του είναι η δημιουργία ποιοτικών εισερχόμενων συνδέσμων (link building).
Εάν ο προωθητής ιστοσελίδων χρησιμοποιεί απαγορευμένες τακτικές τότε λέμε ότι κάνει black hat SEO, ενώ αν εφαρμόζει πιστά της οδηγίες της google που αφορούν την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, τότε η προώθηση είναι ηθική και ονομάζεται white hat SEO. Η χρήση απαγορευμένων τακτικών είναι ο γρηγορότερος και πιο σίγουρος δρόμος για να καταστρέψετε το σαιτ σας. Μάθετε ποιες είναι και αποφύγετε την χρήση τους. Η google στην καλύτερη περίπτωση θα στείλει το σαιτ που χρησιμοποιεί τέτοιες απαγορευμένες πρακτικές 50 σελίδες πίσω ή στην χειρότερη θα το διαγράψει από το index της. Και στης δυο περιπτώσεις θα είστε χαμένος.